Malom háza

Környék


Csodabogyós barlang

Balatonederics közelében, a Keszthelyi-hegység keleti peremén nyílik a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, amely Magyarország tizedik, a Dunántúlnak pedig hatodik leghosszabb barlangja.

A 393 méteres tengerszint feletti magasságban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park fokozottan védett területén nyíló barlang a bejárat mellett is látható szúrós csodabogyó nevű örökzöld cserjéről kapta nevét.
A barlang jelenleg ismert járatainak hossza összesen több mint 6 kilométer, mélysége -136 m Járatai elsősorban tektonikus mozgások során jöttek létre, így túlnyomórészt hasadékfolyosók, termek és aknák jellemzik. Óriási, látványos hasadékai mintegy természetes geológiai szelvényként mutatják be a barlangot magába foglaló felső-triász Edericsi Mészkő Formáció rétegeit.

forrás: http://csodabogyos.hu/


Tapolcai tavasbarlang

A Tapolcai-tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel kútásás közben, amelyet tíz évvel később a látogatók számára is megnyitottak, így hazánkban ez volt az első villanyvilágítással ellátott, és turisztikai célra is használt barlang.

A tavasbarlang vízutánpótlása két úton történik, amely egyben magyarázatot ad a járatok kialakulására is. A Déli- Bakony irányából kis mélységben hideg (10°C-os) karsztvizek érkeznek a Tapolcai-medence térségébe. A Bakonyban beszivárgó elnyelődő karsztvizek egy része nagy mélységbe is lejut, ahol a Föld belső hőjétől felmelegszik, majd a törésvonalak mentén felfelé áramlik. Ilyen 30°C-nál melegebb termálvíz tör fel a Kórház- és a Berger Károly-barlang forráskürtőiből.

Forrás: http://www.tavasbarlang.hu/


Szigligeti vár

 „Úgy áll ott a várrom,

mint öreg király fején korhadt koronája.
Ajtónak, ablaknak nyílásán áttör a
nap fénye, s az a fény a távolból
mintha drágaköve volna a koronának.”

Eötvös Károly

A vár jelenlegi kialakítása, műemléki helyreállítása az elmúlt évek, évtizedek következetes munkájának eredménye. Ennek hatására a vár területe "zárhatóvá" vált, területén turistabarát beruházások készültek el úgymint alkalmi rendezvényterület, kőtár, egyszerű vendéglátó épület.


Hévíz - Európa legnagyobb termáltava

 

Ha Hévíz, akkor a gyógyító elemek közül mi mást is lehetne az első helyen említeni, mint a  termáltóban való fürdőzést. A víz lágy, selymes simogatása és a lebegés érzése, a ringatózó lótuszok, a víz gyógyító illata, a fák zöldellő lombkoronája nyugtatja az idegrendszert, s együttesen a gyógyulás pszichikai elemét jelentik.

forrás: http://www.heviz.hu/hevizi-to


Mesés borkóstolók a környéken

Fehérboros túrák

Vörösbor túrák

Mixtúrák

Kilátó pontok

Balatongyörök:
– Becehegyi kápolna (190m)
– Batsányi kilátó (Pap-hegy 270 m)
– Szépkilátó 71-es út mellett (130 m)
– Bél Mátyás kilátó (Garga-hegy 221 m)
– Pad-kő kilátó (409 m)

Vonyarcvashegy:
– Szent Mihály Kápolna (Szent Mihály domb, 134 m)
– Kitaibel Pál kilátó (Vashegy, 220 m)

 


Westernpark Nemesvita

 Változatos vicces és egyben érdekfeszítő műsorokkal, programokkal várják Önöket mint pl: Ponilovaglás, Légpuska lövészet, Vízicsúszda, Esőerdő, Állatsimogató, Íjászat, Aranymosás, Western-Show-k, Trambulin, Kötélpálya, Pedalgokart,.. és még sok minden más.